oldal logó
Rólam Kép

Rétvári Péter

Webdesigner, frontend fejlesztő

Miért a UX design?

 “Van két teljesen ugyanolyan cukrászda egymással szemben. Az árak és a sütik is mind megegyeznek. Az egyetlen különbség, amiért többször betérnek az egyikbe mint a másikba, az a kiszolgálás” Ezt az idézetet a service designra találtam,de a UX design-ra is vonatkozik. Miért használják szívesebben az egyik alkalmazást a másiknál? Miért 5-ször akkora a konverzió az egyik webshopban? A munkámban ezekre az egyszerű kérdésekre keresem a választ és kutatok. Fontos, hogy mindig van mit újítani, tökéletesíteni, mert ahogy a piac és az emberek változnak az a vállalat marad életben, amelyik a leggyorsabban tud alkalmazkodni. Számomra lenyűgöző ez a terület. Mindig új kihívások elé állít és mindig tanulok.

Miért

gondolom, hogy
remek UX designer
lennék?

Három szóban: minden megvan bennem.

A Corvinuson eltöltött évek egyfajta piacgazdasági szemléletmóddal ajándékoztak meg, aminek a középpontjában a fogyasztó áll. A mai napig emlékszem Chikán Attila előadására:
“Amikor a vevő betéved a barkácsboltba, akkor ő nem szöget akar vásárolni, hanem egy képet szeretne felakasztani a falra”. Ez belém vésődött. Hiszem, hogy a felhasználó, a fogyasztó érdekeit kell szem előtt tartani és ő a kulcs a piacképes termékre. Mindezek mellett úgy hozta a sors, hogy a programozói munkám miatt a fejlesztésből is kivettem a részemet, a szabadúszó vállalkozásom során pedig a marketingből és a copywriting-ból is. Az utóbbi egy évben pedig valósággal belevetettem magam a UX design alapos megismerésére. Részt vettem 2019-ben a UX Studio UX designer képzésén, ami két hónapig tartott. Elsajátítottam az alapvető szoftvereket, amikkel a mai napig dolgozom (Adobe XD, Figma, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop) és folyamatosan fejlesztem magam. Felvillanyoznak az új lehetőségek, fejlesztések ami a szakma területén folyik. Számomra a tanulás nem teher, hanem hobbi. Ahogy időm engedi pszichológiával, reklámpszichológiával is foglalkozom. Már nem csinálok statikus honlapokat, csak olyan oldalakat tervezek, amivel folyamatosan lehet célozni a potenciális vevőket, attól függően, hogy melyik részén tart a vásárlási szakasznak(sales funnel). Hiszem, hogy az üzleti felfogás, a programozói háttér és idővel az erős UX design tapasztalatom az egyik legerősebb láncszem lehet a csapatban, amivel könnyedén tudok kommunikálni, egyeztetni az érintettek között.